credit to YouTube..
while waiting for the above episode to be uploaded...i want to share the below recipe..
MY HOKKAIDO CHIFFON CC
Bahan A:
4 biji kuning telur
30gm gula kastor
1 st vanilla esen
Bahan B:
40 ml susu cair
40 ml minyak
Bahan C: ayak 3 kali
55 gm tpg kek
20 gm tpg custard
1 st baking powder
Bahan D:
4 biji putih telur
¼ st garam halus
80 gm gula kastor
Caranya:
- Pukul bahan A hingga kembang menggunakan pemukul tangan. Masukkan bahan B. kemudian bahan C
- Di dalam mangkuk lain yang kering, masukkan putih telur dan garam. Pukul seketika. Kemuadian masukkan gula kastor sedikit-sedikit sambil putar adunan. Putar sehingga kembang dan soft peak.
- Ambilsesenduk adunan putih telur dan campurkan di dalam bater. Guna kaedah kaup. Gaul rata.
- Tuang adunan bater ke dalam putih telur, kaup rata.
- Masukkan bater ke dalam acuan, 80%.
- Bakar pada suhu 170 selama 25 minit.
Eggless Custard Cream Filling
2 sb tepung jagung
1 sb tepung custard
21/2 sb gula
Secubit garam
¾ cawan susu cair
¾ cawan air
Caranya:
- Satukan kesemua bahan di dalam periuk, kacau di atas api perlahan sehingga pekat dan kental.
- Sejukkan custard cream dan kek. Masukkan custard cream ke dalam piping bag yang telah di letak nozzle, paipkan ke dalam dan atas kek. Tabur gula ising di atas kek.
while waiting for the above episode to be uploaded...i want to share the below recipe..
MY HOKKAIDO CHIFFON CC
Bahan A:
4 biji kuning telur
30gm gula kastor
1 st vanilla esen
Bahan B:
40 ml susu cair
40 ml minyak
Bahan C: ayak 3 kali
55 gm tpg kek
20 gm tpg custard
1 st baking powder
Bahan D:
4 biji putih telur
¼ st garam halus
80 gm gula kastor
Caranya:
- Pukul bahan A hingga kembang menggunakan pemukul tangan. Masukkan bahan B. kemudian bahan C
- Di dalam mangkuk lain yang kering, masukkan putih telur dan garam. Pukul seketika. Kemuadian masukkan gula kastor sedikit-sedikit sambil putar adunan. Putar sehingga kembang dan soft peak.
- Ambilsesenduk adunan putih telur dan campurkan di dalam bater. Guna kaedah kaup. Gaul rata.
- Tuang adunan bater ke dalam putih telur, kaup rata.
- Masukkan bater ke dalam acuan, 80%.
- Bakar pada suhu 170 selama 25 minit.
Eggless Custard Cream Filling
2 sb tepung jagung
1 sb tepung custard
21/2 sb gula
Secubit garam
¾ cawan susu cair
¾ cawan air
Caranya:
- Satukan kesemua bahan di dalam periuk, kacau di atas api perlahan sehingga pekat dan kental.
- Sejukkan custard cream dan kek. Masukkan custard cream ke dalam piping bag yang telah di letak nozzle, paipkan ke dalam dan atas kek. Tabur gula ising di atas kek.
No comments:
Post a Comment