Wednesday 6 July 2011

MY FAV CHICKEN CHOP

resipi:
5 ketul peha ayam... buangkan tulang (gunting sepanjang peha ayam...asingkan daging dan tarik keluar tulang)
bahan perap: 1 biji putih telur + garam halus secukup rasa + 1/2 st serbuk lada putih...kacau rata..gaul pada ayam biarkan 15 minit..

blend kering 5 senduk cornflakes...tambah jika kurang..
tekap ayam pada serbuk cornflakes sehingga rata..goreng ayam hingga masak..toskan.

baked bean sauce:
1 tin besar bake bean
1 senduk mix vege
1/2 tin mushroom- hiris halus
1 tin air mushroom
4sb sos cili- tambah jika perlu
2 sb sos tomato - tambah jika perlu
1/2 st lada putih/lada hitam
garam secukup rasa
gula secukup rasa


bahan tumis:
2 biji bawang besar - potong dadu
3 ulas bawang putih- hiris nipis
*tumis dengan sedikit minyak hingga naik bau...
masukkan mix vege & mushroom hiris..biarkan seketika
masukkan baked bean...kacau rata ...biarkan mendidih... kemudian masukkan 1 tin air mushroom...   
tabur garam, lada putih, gula, sos cili & sos tomato... biarkan mendidih dan kuah pekat sedikit...

tuang kuah di atas ayam yang telah digoreng...
lebih enak jika dihidang dengan kentang goreng ...(nak senang guna french fries aje...)


WHOLE MEAL BREAD & BUNS

mmm smlm baru shj balik dr ourstation dh tanya ada lg tak roti yg sy buat..mlm2 bakery tak buat roti ye boss...esok aje la..
ok now..mr hubby..your bread is ready..

resipi:
400gm tepung roti
100 gm tepung whole meal
20gm susu tepung
45gm gula kastor
2 cubit garam
1 pkt yis segera
2 st bread improver
* gaul rata semua bahan*
kemudian masukkan 1 st bread softener...gaul rata lagi

300ml air
1 biji telur
60 gm majerin/butter/shortening

*pecah telur & pukul sikit...campurkan dengan 150ml air...kacau & tuang dlm adunan tepung...uli sambil tuang air sedikit2...tuang baki 150ml air sedikit demi sedikit...anda mungkin guna air lebih atau kurang drp sukatan bergantung kepada tahap kandungan air dlm tpg...
*uli sehingga rata kemudian masukkan butter.. sy guna 45gm shj...uli lagi hingga adunan rata & cantik...
keluarkan adunan dr mixer...uli dengan tangan seketika..then perap ...tutup doh dengan plastik hingga kembang 2x ganda...

saya bahagikan doh kpd 2 bahagian..1 buat loaf.. 1 lg buat sardin buns...
bakar pada suhu 180-200 darjah celsius selama 45 min atau hingga masak..

selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment