Monday 18 April 2011

KONGSI RESIPI

Ikan Paten Masak Tempoyak
Bahan2:
*1 biji bawang besar
* segenggam cili padi
* garam secukup rasa
* 1 cwn santan
* 3sb tempoyak...lebih lg sedap
* 8-10 biji belimbing besi
*timun yang telah dipotong dan dibuang bijinya
* 1 kuntum bunga kantan di potong 6
* 2 btg serai di ketuk
*seinci kunyit -tumbuk
* segenggam daun kesum
* 1 keping asam
* gula secukup rasa
* perisa (optional)
* seekor ikan paten yang telah dipotong & cuci dengan limau

caranya:
*tumbuk bawang besar, cili, kunyit & garam...
* masak dengan sedikit air dlm 5-10 minit
* tambah air dlm 2 cawan...biar menggelegak..masukkan bhn2 lain..santan, tempoyak..
* masukkan ikan...masak hingga ikan lembut...







Resipi Bergedel AMN

400-500gm daging cincang
2 biji bwg besar- potong dadu
3 ulas bwg putih - cincang halus
3 sb bawang goreng
garam secukup rasa
serbuk rempah sup 1 paket
1st lada sulah
3 tangkai daun sup dihiris
6-7 biji kentang saiz agak besar- potong spt wedges & goreng..tos ...tumbuk halus
2sb tepung gandum
1 biji telur ayam - utk salut

caranya:
  • panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah & bawang putih sehingga naik bau.. masukkan daging cincang & serbuk rempah sup..
  • masukkan garam, lada sulah..masak sehingga air daging kering..
  • masukkan daun sup yg telah dihiris...
  • angkat dan toskan.. (minyak buang terus ye...jgn buang dlm sink.. sumbat pulak nnt...sbb bila sejuk minyak akan beku..lemak dr daging..)
  • dalam basin besar satukan daging, kentang, bawang goreng & tepung.. gaul rata.. then bulat2kan dan leperkan sedikit..b4 that rasa dahulu..takut terlebih masin atau terkurang masin..
  • panaskan minyak... celup bergedel dlm telur yg telah dipukul sedikit..& goreng..jgn goreng byk2..takut bergedel hancur ye
  • siap utk dihidangkan..
  • SELAMAT MENCUBA..
  • nota: resipi bergedel ini tahan lama.. so bergedel yg belum digoreng boleh disimpam dlm freezer...

Resipi Sambal Goreng
Bahan-bahan perlu digoreng berasingan & toskan
*4 biji kentang (potong dadu)
*4 biji tauhu (potong dadu)
*2 paket tempe (potong dadu)
*200 gm so-on
*100 gm hati ayam yg telah dibersihkan & direbus dgn sedikit garam...toskan & goreng
*100gm pedal awam..bersihkan..rebus..tos & goreng juga
*600 gm udang sederhana besar..buang ekor & kepala..goreng sekejap (dengan minyak sedikit shj)..
Bahan perlu dikisar:
*4 biji bwg  besar
* 4 ulas bwg putih
* 1 inci halia
* 2 inci lengkuas..lebih pun takpe..
2 biji cili merah - dihiris
2 btg serai diketuk.
1 keping asam saiz sederhana
2sb cili blend..lebihkan jika nak pedas
garam secukup rasa
2st gula
perisa - optional
1/4 cawan air
__________________________
caranya:
tumis bahan kisar singga naik bau...masukkan cili blend, serai, asam keping, garam, gula & perisa..tumis sehingga masak.. then masukkan udang serta airnya sekali..gaul rata..masukkan tempe, kentang, tauhu..gaul rata lagi... last masukkan cili potong, so-on, pedal & hati.... tuang 1/4 cawan air..gaul lagi...tutup api. siap utk dihidang.

Roti Gula
Resipi yg mudah dan cepat yet i like it so much..
bahan-bahannya: 1 sandwich loaf..apa2 brand pun ok, potong 2 atau 4..
1/2 ketul butter, 1 sb gula halus...pukul hingga lembut..hand whisk jer..
sapu di atas kepingan roti tadi..tabur gula kasar & bakar sehingga kuning ...sejukkan dn simpan di dalam bekas kedap udara..nak lebih sedap..sapu la butter tu lebih skit..he3..sesekali tambah kalori apa salahnya..
sangat sesuai utk minum petang cicah air kopi panas...
kalau ada roti yg tak abis tu... boleh buat camni ye..drp dibiar roti tu expired atau berkulat..jangan membazir..

MACARONS MADNESS


Ima..tqvm for the receipe.i juz add 1/4tsp strawberry flavour.
mummy & ainaa aje yg really mad at this macaron..daddy got it from french friends at his office..and his comment "too sweet and i dont like it"..

APAM POLKADOT
Bhn: 3 biji telur (dr peti ais), 275gm tpg gandum, 3st baking pwder, 220gm gula halus, 150 susu segar/cair, 1st ovellette, filling: strawbery/blueberry jam dll, pewarna
caranya: pukul telur, gula, ovellette hingga kembang & putih, masukkan tpg yg telah diayak dgn baking pwder.. gaul rata..masukkan susu..gaul lagi..bahagikan batter..letakl pewarna..
paipkan dlm cake cup...isi filling..paipkan lg batter.. dotkan ...kukus selama 10-15min..api kecil ye..kalau panas sgt apam akan pecah/merkah..

MASALODE/VADAI/MAGELE

suka sangat kuih ni.. kalau nak beli susah sangat nak dpt yg panas2.. kuih ni kalau sejuk keras kejung..so far magelek the best beli yg frozen kat mini market Bajrai kat pekan Bt Pahat..tapi jauhnya nak p membeli.. kekadang balik umh maktuk.. cari kuih ni dah abis stok..kalau ada stok pasti beli beberapa paket buat stok kat umah..
resipi yg kat bwh ni.. resipi mak.. selalu mak buat kuih ni utk bwk p pengajian atau ke rumah jiran2 yg nak buat kenduri.. semua org suka sbb sedap.. bila dah ada resipi mak ni.. kena la try.. dah tau buat sdri mmg tak penah beli dah kuih ni..bagi pencinta kuih magelek ni...cuba tau jgn tak cuba..luar sangat ranggup & di dalam sangat lembut..

resipinya:
rendam kacang dal 300-400gm semalaman..guna air mineral/bertapis ye..utk elak kacang meresap bau & rasa klorin. basuh & tos kacang. blend kacang (guna blender basah + air) ...tos kacang guna penapis halus. biarkan sehingga kesemua airnya keluar..dlm 30 minit la..lebih lama lg bagus.. supaya semua starch drp kacang keluar..
sementara itu potong dadu 2 biji bawang besar, hiris kasar 2 tangkai daun kari, gunting halus 5 tangkai cili kering, secubit jintan manis, garam secukup rasa, blend halus segenggam ikan bilis, 2-3sudu besar tepung gandum...
gaul semua bahan ini dengan kacang yg telah ditos..bulat & leperkan adunan dan goreng sehingga garing..
SELAMAT MENCUBA..

CHOCOLATE ROSSETTE COOKIES

Bahan-bahan:
250gm mentega, 125 gula halus, 50ml susu segar, 100gm cooking masakan, 325gm tepung gandum + 1sb tepung jagung.
caranya: putar mentega dengan gula hingga betul2 kembang, dlm bowl, double-boil cooking choc & susu segar... setelah cair..sejukkan seketika..then masukkan dlm adunan batter... last masukkan tepung..gaul rata..
Simple Vanilla Muffins

selamat pagi semua...tqvm kerana berkunjung ke blog saya..
bahan2nya: 140gm butter at room temperature, 120gm gula halus/castor, 2 biji telur suhu bilik, 1/2st esen vanilla..kalau boleh guna butter vanilla..much much better flavour & smell.. i love it..,8 sb susu segar, 200gm self-raising flour-sifted, any jam for filling...
caranya: pukul butter hingga kembang.. masukkan gula..pukul lagi..sehingga putih..masukkan telur dan kacau..masukkan esen vanilla dan susu..kacau lagi.. remember dont over mix... kacau gitu2 aje.. kalau berketul2 pn takpe..masukkan tepung & kacau guna spatula shj hingga rata.. masukkan dlm muffin cup 1/2 cup then masukkan filling..& cover dgn batter semula.. bakar pada suhu 180 darjah cel selama 20 minit..

Buns
400gm tpg roti, 12gm instant yeast, 1tsp bread improver, 1tsp bread softener, 6gm garam halus, 1 biji telur, 48gm gula halus, 12gm susu tpg, 60gm majerin, 190ml air suam

caranya:
i) masukkan yis ke dlm air suam + gula...diamkan seketika sehingga timbul buih2 kecil..
ii) pukul sedikit telur.
iii) dlm bowl, masukkan bhn2 lain kecuali majerin... putar sebati..kemudian masukkan yis + telur...uli hingga menjadi doh... last masukkan majerin..uli lagi..
iv) keluarkan doh.. uli lagi dengan tangan seketika
v) diamkan doh sehingga naik 2x ganda
vi) tumbuk2 utk keluarkan angin.. bahagikan doh kepada beberapa bahagian..& ready utk diisi dgn inti yg digemari
vii) rehatkan lagi sehingga doh naik 2x ganda
viii) ready utk dibakar...



3 comments:

  1. untuk makluman para pengunjung...
    diskaun sebanyak 10% akan diberikan ke atas yuran untuk kelas yg dikendalikan pada hari Khamis & Jumaat.. daftar segera untuk penjimatan yang sangat berbaloi ini...

    ReplyDelete
  2. selamat mencuba resipi saya ye.. kalau dh cuba tu jgn lupa comment..kita boleh berkongsi pengalaman apa yg patut..
    tqvm kerana melayari blog saya...

    ReplyDelete
  3. anyone tried the macarons receipe? any comment..

    ReplyDelete