Tuesday, 22 March 2011

KONGSI RESIPI

BUTTER ROSSETTE COOKIES

400gm mentega
170gm gula icing
1 biji telur
540gm tepung gandum
1/2 st perisa vanilla
1/2 st pes lemon
-Putar mentega, gula, perisa & pes hingga kembang. Masukkan telur dn pukul seketika. Masukkan tepung dan kacau sebati. Masukkan adunan ke dlm piping bag yg telah diletak nozzle "star". Picit adunan mengikut bentuk disukai. Bakar sehingga masak pd suhu 160 celsius.

BLACK PEPPER LAMB CHOP

bahan: bersihkan 4-5 keping lamb shoulder..utk muslim tu selawat 3 kali la ye & toskan..
dalam basin: campurkan semua bahan ni-> 1sb madu, 3sb sos black pepper..(byk jual kat supermarket..pilih aje) kalau takde ganti dgn 2sk lada hitam dikisar, 2sb sos cili, 1sb kicap masin, 1sk serbuk cili, garam secukup rasa, 1sb sos tomato, sedikit gula..kalau guna serbuk lada hitam.. tambah 1sb kicap pekat..kalau takde kicap pekat tambah kicap lemak manis..(gaul semua bhn tadi.. kalau nak rasa boleh le colek skit..tambah apa yg patut b4 masukkan kambing..dh masukkan takleh plak nak rasa nnt...)
salut sos pada semua bahagian kambing...masukkan dlm plastik..ikat dan biarkan..kalau rasa2 nak masak dlm 2-3 jam lagi..tak payah simpan dlm peti ais.. biarkan di luar je..kalau nak masak mlm nnt or esok..simpan kat dlm peti ais..bukan kat freezer ye..kalau beku sos tak meresap..
utk sos... masa masak atas teflon..non stick tu..pasti ada sos yg melekat kat pan.. dah angkat kambing tu... panaskan pan..tuang sedikit air..kacau rata..biarkan hingga menggelegak.. kalau nak sedap lagi.. sblm masukkan air..goreng bawang bombay yg telah dihiris..bila dh masak masukkan air.. kalau kurang pekat letak sikit tepung jgg ye...
uuhhhh dh mcm karangan la pulak..SELAMAT MENCUBA... 


CUCUR BILIS AMN

sesuai utk minum petang...senang & cepat disediakan..
resipinya: 
1 mug air sejuk
garam secukup rasa
1/2 bwg besar dihiris
1 biji cili padi..gunting halus (bg penggemar pedas shj)
1/2 st soda bikarbonat
segenggam ikan bilis yg telah dicuci ...gunting kecil kalau malas nk menumbuk la..
sedikit daun bwg dihiris
gaul semua bahan hingga rata...selepas itu masukkan tpg gandum sedikit demi sedikit sambil digaul menggunakan hand whisk.. batter jgn pekat ye..sedang2 aje..

panaskan minyak dan boleh la digoreng..lapik tisu semasa mengangkat cucur..biar lebihan minyak meresap..  mkn panas2..cicah dengan sos cili +sedikit  air panas + gula...nyum3...

ROTI CANAI AZIZAH

Resipinya:
satukan semua bahan ni dlm basin...kacau rata:
1 mug air
1 telur
...1 sb susu pekat manis
1 st garam halus-secukup rasa
1 sb penuh majerin
gula secukup rasa la..taknak takpe..
Dah kacau rata guna tangan jer..then masukkan tepung skit2 sambil gaul...tambah tepung skit2 hingga adunan boleh diuli..tapi jgn keras tau..dah rata bulat2kan..then uli lagi dgn teknik masuk ke dalam.. Sapu majerin keliling simpan dlm tupperware dlm 5 jam.. Pastu boleh la di tebar.. I leperkan atas dulang aje.

POTATO WEDGES AMN
resipi:
3 biji kentang..apa2 jenis kentang kecuali kentang kuning..keras. bersihkan & potong mcm wedges tu...pastu gaul dengan tepung goreng brand Bestari...(sy selalu campurkan original dengan spicy) kalau spicy shj pedas sgt..masa gaul tu biar kentang basah supaya tepung bersalut pada kentang ye.. kalau nak tebal..masukkan sedikit air di dalam mangkuk kentang tu..tambah tpg lagi..gaul rata..diamkan seketika then boleh lah digoreng..kalau tak dpt tpg goreng brand bestari.. tpg kentucky pun ok...
SELAMAT MENCUBA




GOLDEN RAISINS

______________________________________________________________________________

 
SIZZLING YEE MEE


 
2 SANGGUL YEE MEE
4 ULAS BWG PUTIH - DIKETUK
1 INCI HALIA- DIHIRIS NIPIS
4 BIJI CENDAWAN SHITAKE - LEBIH SEDIKIT PUN TAKPE
5 TANGKAI CILI KERING - DIGUNTING 2-3
1 SB SOS TIRAM
3 SB KICAP CAIR
1SB SOS CILI
1 SB KICAP PEKAT - SY GUNA BRAND ABC
DADA AYAM - SEKETUL DIPOTONG-POTONG
3 CUBIT SERBUK LADA HITAM
GARAM SECUKUP RASA
BEBERAPA TITIS MINYAK BIJAN
2 SB TEPUNG JAGUNG - BANCUH DENGAN SEDIKIT AIR

CARA-CARA:
*rendam yee mee di dalam air panas hingga lembut dan toskan
*tuang sedikit minyak dan tumis bwg putih, cili kering dan halia hingga naik bau.
* masukkan isi ayam.kacau hingga ayam masak..then titiskan minyak bijan
* masukkan lada hitam, kicap, sos tiram, sos cili hingga menggelegak..guna api kecil takut hangus pulak...then masukkan cendawan..
* tuang air dalam 2 cawan..tunggu hingga menggelegak masukkan sayur...saya guna pak choi..masukkan garam & rasa ye..
*setelah menggelegak..masukkan air tepung jagung kacau ...tutup api bila akuah dah pekat..

panaskan non stick pan.. masukkan yee mee..balik2.. then tuang kuah ...kalau nak pecahkan telur lagi sedap.. dah siap..hidangkan dengan cili potong 
kalau taknak guna non-stick pan pun on.. tuang jer kuah dlm mangkuk yg telah diisi dengan yee mee..siap...

SELAMAT MENCUBA










No comments:

Post a Comment